ΡΙΝΙΚΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ

ΕΥΘΕΙΑΣΜΟΣ ΡΙΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

Το ρινικό διάφραγμα βρίσκεται στην μέση της ρινός, χωρίζοντας την μύτη σε αριστερό και δεξί ρουθούνι. Το κατώτερο τμήμα του αποτελείται από οστό και το ανώτερο από χόνδρο. Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (στραβό ρινικό διάφραγμα) είναι κάτι που συνήθως υπάρχει από την γέννηση ή προκαλείται από κάποιο τραυματισμό στην παιδική ηλικία.

 

Πότε χρειάζεται ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος;

Όταν το διάφραγμα είναι τόσο “στραβό” ώστε να δυσκολεύει την ανάσα από την μύτη, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αναπνέει συχνά από το στόμα.

 

Πως γίνεται;

Η επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα γίνεται υπό γενική αναισθησία. Με ειδικά εργαλεία αποκαλύπτεται το “στραβό” τμήμα του χόνδρου ή του οστού και αφαιρείται. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετούνται στο εσωτερικό της μύτης ειδικοί νάρθηκες σιλικόνης, οι οποίοι αφαιρούνται σε 5 ημέρες.

 

Ποια είναι η διάρκεια της νοσηλείας;

Συνήθως ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 1 ημέρα.

 

Τι προφυλάξεις απαιτούνται μετά την εγχείρηση ρινικού διαφράγματος;

Συνιστάται αποφυγή έντονης σωματικής καταπόνησης και ο ασθενής λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή για λίγες ημέρες. Παράλληλα απαιτούνται πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό ή και χρήση ρινικών αλοιφών κατά την κρίση του ιατρού. Συνήθως δεν αναφέρεται ιδιαίτερος πόνος μετά το χειρουργείο.