ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΡΙΝΟΣ

ΕΥΘΕΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΙΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ
Το ρινικό διάφραγμα χωρίζει την μύτη σε αριστερό και δεξί ρουθούνι. Αποτελείται από οστό και χόνδρο.


Πότε χρειάζεται ο ευθειασμός;

Όταν το ρινικό διάφραγμα είναι πολύ στραβό και εμποδίζει σημαντικά την ρινική αναπνοή, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.


Πως γίνεται;

Με τομή στο εσωτερικό της μύτης αποκαλύπτεται και αφαιρείται κάθε τμήμα χόνδρου ή οστού που εμποδίζει την ρινική αναπνοή. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται ειδικός νάρθηκας σιλικόνης σε κάθε ρουθούνι για την αποφυγή αιματώματος και καλύτερη επούλωση. Ο νάρθηκας αφαιρείται σε 5 ημέρες.


Τι χρειάζεται μετά την επέμβαση;

Είναι απαραίτητη η αποφυγή έντονης σωματικής καταπόνησης επί 5-7 ημέρες. Απαιτείται καλή υγιεινή της μύτης με ρινοπλύσεις και αλοιφές υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο του ιατρού.


Αποτελέσματα επέμβασης

Συνήθως η βελτίωση της ρινικής αναπνοής είναι άμεση και γίνεται έντονα αντιληπτή μετά τις πρώτες ημέρες.

 
 
 
ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΡΙΝΟΣ - ΠΑΡΑΡΡΙΝΙΩΝ
 
Πότε χρειάζεται;
Όταν στο εσωτερικό της μύτης υπάρχουν πολύποδες ή άλλες καλοήθεις ή κακοήθεις βλάβες που απαιτούν προσεκτική και πλήρη αφαίρεση καθώς και αποστολή προς βιοψία.


Πως γίνεται;

Χρησιμοποιούνται ειδικά ενδοσκόπια συνδεδεμένα με κάμερα, με τη βοήθεια των οποίων αναγνωρίζονται και αφαιρούνται οι διάφορες βλάβες στο εσωτερικό της μύτης με μεγάλη ακρίβεια. Παράλληλα διανοίγονται ή διευρύνονται τα φυσιολογικά στόμια των κοιλοτήτων (κόλπων) της μύτης ώστε να παροχετεύονται οι ρινικές εκκρίσεις.


Τι πρέπει να προσέχουμε μετά το χειρουργείο;

Απαιτείται καλή υγιεινή της μύτης και αποφυγή σωματικής καταπόνησης επί 7 ημέρες.